Eenden informatie

eenden informatie

Eenden

Er zijn verschillende soorten eenden. Ik ga jullie wat informatie geven over de beroemde wilde eend.

Wilde eenden leven bij en in het water. In een straat of gewoon in een park. Ze leven niet veel alleen maar in groepjes bij elkaar. In die groepjes lijkt het net of ze het stoerste groepje van de buurt willen zijn.

Eenden eten voornaamlijk waterplanten, kleine waterbeestjes of visjes en gras. Waterbeestjes leven op de bodem van een meer of plas tussen de waterplanten. De eenden duiken onderwater waarbij alleen hun staartje boven water blijft. Dit noemen wij: 'duikelen'. Op land hebben ze ook voedsel. Ze eten gras. Dat zou je niet zeggen van een eend, zijn het soms koeien? Ze eten wel meer waterbeestjes en waterplanten, want op het land zijn het goede prooien voor katten. Je kan ze ook voeren met brood, ze zullen het zelfs uit je hand eten als je ze elke dag voert.

Eenden kan je onderscheiden vaak door de kleur, maar soms is het moeilijk te zien omdat de eend wit is. Er is nog een manier om ze te onderscheiden. Als je naar de staart kijkt van de eend kun je het ook goed zien. De mannetjes hebben namelijk een krul in hun staart en de vrouwtjes niet. Als je dat weet kan je ook naar de kleur kijken. Waarom zijn mannetjes vaak zo kleurrijk en de vrouwtjes vaak bruin? Dat is allemaal heel simpel uit te leggen. De mannetjes zijn kleurrijk om de vrouwtjes te lokken. Mannetjes hebben er erg veel zin in. De vrouwtjes zijn meestal bruin om tijdens het broeden op het nest niet gezien te worden door katten bijvoorbeeld. Eenden bouwen geen nest op het water zoals meerkoeten en waterhoentjes maar op het land.

 

           

 

 Als een eend eieren heeft gelegd komen ze na 3 tot 6 weken uit. Het gebeurd soms dat de eieren niet uitkomen. De moedereend voelt of de eieren nog leven, daar heeft zei een instinct voor. Nadat alle levende eieren zijn uitgekomen verlaat moedereend het nest en zijn de kleine eendjes klaar voor hun eerste duik in het water.

Een eenden leven is niet makkelijk, vooral als je een baby eend bent! Er zijn voor baby eendjes dagelijkse bedreigingen, zoals snoeken, katten, rijges, kleine roofvogeltjes en soms honden. Als moedereend ziet dat een rijger naar haar kleintjes zit te loeren, steekt ze daar een stokje voor. Ze houdt hem dan een oogje in het zeil en brengt haar kleintjes in veiligheid. Niet alle eendjes kunnen natuurlijk blijven leven. Zo kan het gebeuren dat er geen een eendje overblijft. Gelukkig leggen eenden veel eieren, soms wel 15! Niet alle 15 blijven dan over. Misschien maar 3 van de 15 eenden!

Kleine eendjes hebben gele, bruine of beide kleuren donsveertjes. Als ze ouder worden krijgen ze gewone veeren. Ze zijn hun donstijd dan ontgroeid. Ze blijven dan nog even bij hun moedereend of zelfs tot ze volwassen zijn.